Hoe werken compressiekousen?
Laten we beginnen met het verschil uitleggen tussen steunkousen en compressiekousen. Steun- en compressiekousen verbeteren de bloedcirculatie en verminderen zwellingen in de benen, maar ze werken op verschillende manieren. Steunkousen geven een gelijkmatige druk op het been, terwijl compressiekousen een graduele druk bieden, die het sterkst is bij de enkel en afneemt richting de knie. Deze geleidelijke compressie helpt bloed terug naar het hart te pompen, wat zwelling vermindert en problemen zoals vermoeide benen, spataderen, trombose, oedeem en bloedstolsels voorkomt. Beide vallen onder drukklasse 1 en verlichten ongemak bij verschillende vaatproblemen. Compressiekousen werken dus wel effectiever dan steunkousen.
Graduele compressie
Alle compressiekousen en reiskousen bij Olfit hebben graduele compressie, oftewel een gelijkmatig aflopend drukprofiel. Dit wil zeggen dat de kous bij de enkel meer druk geeft dan bij de kuit. Hierdoor wordt de werking van de kuitspierpomp optimaal ondersteund en verbetert de afvoer van vocht en afvalstoffen uit de benen. De verbeterde bloedcirculatie zorgt voor meer zuurstof in de spieren, waardoor je benen fitter en energieker voelen.
1 & 2: een bloedvat dat zijn werk doet. Het bloed wordt naar boven gepompt waarna de kleppen sluiten.
3: Het bloedvat is verslapt. De kleppen functioneren niet meer goed waardoor deze niet sluiten. Hierdoor wordt zuurstof arm bloed en afvalstoffen niet goed afgevoerd en zakt het bloed terug naar de kuiten waar het zich ophoopt in de voeten, enkels en benen. De vaten worden hierdoor steeds wijder en de werking van de kleppen wordt slechter. Het dragen van compressiekousen ondersteund het proces van optimale bloedcirculatie in de benen.
Voordelen van compressiekousen:
- Geen last van dikke enkels en gezwollen benen
- Helpt tegen spataderen (compressiekousen spataderen)
- Ter voorkoming van reizigerstrombose
- Je benen voelen fit en energiek
Therapeutische elastische kousen
De begrippen steunkous/compressiekous en therapeutische elastische kous worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen:
Compressiekousen
- Hebben een lagere drukklasse dan therapeutische elastische kousen;
- Zonder recept verkrijgbaar;
- Worden ter ondersteuning gedragen;
- Worden niet vergoed door de zorgverzekeraar (uitzondering is bij sommige aanvullende verzekeringen).
Therapeutische elastische kousen
- Hebben een hogere drukklasse dan steunkousen;
- Worden met een medische indicatie voorgeschreven door een arts of specialist;
- Moeten worden aangemeten door een compressietherapeut, bijvoorbeeld via Olmed;
- Worden met de juiste medische indicatie vergoed vanuit de basisverzekering (houd wel rekening met het eventueel openstaand verplicht en vrijwillig eigen risico).
Wij verkopen uitsluitend compressiekousen. Heb je therapeutische elastische kousen nodig of twijfel je hierover? Neem dan contact op met je huisarts of medisch specialist.